To ostatnio mój ulubiony przepis! Pyszne i sycące batony musli,
a przy tym zdrowe, bo bez cukru i bez mąki! Z ulubionymi
dodatkami będą idealne na drugie śniadanie :)
- 340 g startego jabłka
- 120 g płatków owsianych
- 20 g miodu
- 60 g rodzynek
- 20 g ziaren słonecznika
- 20 g ziaren sezamu
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy do nich pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy prostokątne batony. Zazwyczaj nie jestem zwolenniczką podawania dokładnej wagi produktów - częściej znajdziecie w moich przepisach sformułowania typu szklanka, garść czy sztuka - ale w przypadku tych batonów warto trzymać się podanej gramatury produktów, by masa miała odpowiednią konsystencję i dobrze się lepiła. Uformowane batony układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Czas pieczenia zależy od grubości batonów. Z podanej ilości składników uformowałam 4 dość grube batony, więc piekły się przez około 40-45 minut. Im cieńsze batony zrobicie, tym czas ich pieczenia będzie krótszy. Najlepiej podczas pieczenia po prostu od czasu do czasu zaglądać do piekarnika i sprawdzać stan upieczenia batonów. Są gotowe gdy z obydwu stron mają złoty kolor, a w dotyku są dość twarde. Zamiast prostokątnych batonów można uformować również okrągłe ciasteczka.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia batonów na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, aż chce się spróbować,
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam :) ale zostałam zachęcona, szczególnie, że próbuje oduczyć od czekolady mojego narzeczonego :)
pozdrawiam i zapraszam: http://passionatanyprice.blogspot.com/
Zazwyczaj w takich przepisach jest dużo więcej miodu niż u Ciebie. Zapisuję i mam nadzieję wkrótce spróbować. :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i... są świetne!!! mega słodkie :) mega pyszne :)
OdpowiedzUsuńi wlaśnie w takiej prostocie tkwi smak i zdrowie :)
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie wyglądają :) Idealna przekąska w środku dnia :)
OdpowiedzUsuń