Wolny piątek to nie to samo co wolna sobota i niedziela. Bo weekend jest wolny co tydzień, a piątek bardzo rzadko, prawie nigdy... Ta świadomość, że normalnie o tej porze miałabym przed sobą jeszcze kilka godzin pracy, a tymczasem siedzę w domu z filiżanką aromatycznej herbaty - bezcenna! Wolny dzień - gdy do dłuższego urlopu jeszcze bardzo daleko - zdecydowanie był mi potrzebny! Na spokojnie mogłam iść do fryzjera, po drodze nacieszyć się promieniami słońca i pachnącym wiosną powietrzem... Uśmiech od rana nie schodzi mi z twarzy! :) Wolny dzień oznacza też, że jest więcej czasu na przygotowanie śniadania. Dlatego też piątek rozpoczęłam od owsianki zapiekanej z bananami i jabłkami. To chyba jedna z moich ulubionych wersji owsianki - smaczna, sycąca i bez dodatku cukru! Jest idealna na słodkie leniwe śniadanie, ale także świetnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska w ciągu dnia.
- 6 łyżek płatków owsianych
- 2 jabłka
- 1 duży banan
- 2 łyżeczki miodu
- 1 szklanka mleka
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
- masło do wysmarowania foremek
- cynamon
Płatki owsiane zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na około 10-15 minut. Jabłka razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach, a banana kroimy na kostkę. Owoce łączymy z płatkami i doprawiamy cynamonem. Dwa niewielkie naczynia do zapiekania smarujemy masłem i przekładamy do nich owsiankę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 20 minut. Przed podaniem na owsiankę wykładamy 2-3 łyżki jogurtu naturalnego i posypujemy go cynamonem. Zapiekana owsianka wyśmienicie smakuje zarówno podawana na gorąco, jak i na zimno.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Pieczona owsianka z jabłkami i bananami to także jedna z moich ulubionych :) Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń