Kwiaty cukinii to nieodłączny element lata. Można z nich w kilka chwil wyczarować smaczne posiłki. A gdy jeszcze ma się tak kochaną Babcię i Ciocię, że pozwalają ogołocić swoje cukiniowe krzaczki ze wszystkich kwiatów - bo przecież i tak niedługo będą kolejne - to już w ogóle jest idealnie! W weekend zajadaliśmy się kwiatami cukinii smażonymi w cieście. Ta szybka w przygotowaniu przekąska jest nie tylko pyszna, ale jeszcze przyjemnie chrupie podczas jedzenia.
- kwiaty cukinii
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- około 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej
- szczypta soli
- olej do smażenia
Obydwa rodzaje mąki oraz sól dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie stopniowo dodajemy gazowaną wodę mineralną, cały czas mieszając. Ciasto powinno być gładkie i mieć konsystencję trochę rzadszą niż ciasto na naleśniki. Kwiaty cukinii delikatnie rozchylamy i pozbawiamy pręcików. Tak przygotowane kwiaty zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Usmażone kwiaty odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i od razu podajemy.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz