Mięciutkie, aromatyczne, o pięknym optymistycznym kolorze. Takie są właśnie kluseczki dyniowe, które będą nie tylko świetnym dodatkiem do mięs, ale również bardzo dobrze sprawdzą się jako samodzielne danie.
- 600 g surowej dyni (waga bez skórki i bez pestek)
- 200 g ziemniaków
- 1 łyżka oliwy
- 1 jajko
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- około 3/4 szklanki mąki
- pieprz
- sól
- pesto bazyliowe
- 1 łyżka masła
Ziemniaki i dynię pozbawiamy skórki, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa odsączamy na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Ugotowaną dynię i ziemniaki rozdrabniamy na puree, dodajemy oliwę, jajko, płaską łyżeczkę soli, starty parmezan i zaczynamy wyrabiać ciasto. Do ciasta stopniowo dodajemy mąkę. Im mniej wodniste będzie dyniowo-ziemniaczane pure, tym mniej mąki wchłonie ciasto i kluseczki będą smaczniejsze. Z wyrobionego ciasta formujemy cienkie wałki, które następnie kroimy nożem na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka ciasta formujemy małą owalną kluseczkę. Gotowe kluseczki wrzucamy do lekko posolonego wrzątku i gotujmy przez około 2-3 minuty od momentu aż wypłyną na powierzchnię wody. Następnie na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę masła, 2-3 łyżki pesto bazyliowego i wrzucamy ugotowane kluseczki dyniowe. Kluseczki podsmażamy na maśle z pesto na lekko złoty kolor. Podajemy gorące oprószone świeżo zmielonym pieprzem.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia kluseczek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz