Figowe róże


Pamiętacie jabłkowe róże, które przygotowałam z okazji Dnia Nauczyciela? W analogiczny sposób ostatnio zrobiłam róże figowe. Od jabłkowych odróżnia je kolorystyka - są zdecydowanie ciemniejsze, no i oczywiście smak - są bardziej słodkie. A że sezon na figi trwa w najlepsze, to korzystajcie i pieczcie figowe róże!




  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka świeżych fig
  • dżem figowy
  • cukier puder

Figi kroimy na pół, na następnie każdą połówkę na plasterki. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, tak aby było jak najcieńsze i kroimy je na około 7 pasków. Każdy z pasków smarujemy dżemem figowym i układamy na nim plasterki fig, tak aby figi wystawały poza ciasto i jednocześnie zachodziły jeden na drugi. Paski ciasta razem razem z figami delikatnie zwijamy i umieszczamy w formie do pieczenia muffinów wysmarowanej masłem. Dokładną instrukcję w formie filmowej znajdziecie TUTAJ - na filmie pokazany jest sposób zawijania róż z jabłkami, ale z figami postępujemy tak samo. Róże pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 30-35 minut. Wystudzone róże posypujemy po wierzchu cukrem pudrem. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia figowych róż na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum