Ni to zimna, ni to wiosna... Zimno, szaro i deszczowo.
Aż nie chcę się wychodzić z domu. W takie dni najlepiej zakopać
się pod kocem z dobrą książką, gorącą herbatą i chrupiącymi
ciasteczkami - marchwiowe z jabłkami będą idealne :)
Ciasto
- 1/2 kg surowej marchwi
- 1/2 kg mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 12% lub 18% tł.
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
Dodatkowo
- 4-5 jabłek
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki cynamonu
- cukier puder do posypania po wierzchu
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do tak przygotowanej marchwi dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5-6 mm i tniemy na kwadraty o boku około 5 cm. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i mieszamy je z pozostałym cukrem trzcinowym oraz cynamonem. Na środek każdego kwadratu nakładamy łyżeczkę tak przygotowanych jabłek i sklejamy dwa przeciwległe rogi kwadratu. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. przez około 15-20 minut. W zależności od piekarnika czas pieczenia może się nieznacznie różnić.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia ciastek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Ale bym opędzlowała :)))
OdpowiedzUsuńHm... Znam takie ciasteczka, ale jak dotąd jadałem je tylko z marmoladą. O wersji z jabłkami pierwszy raz słyszę, lecz z całą pewnością chętnie ich spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńTakich ciasteczek, nie jadłam.
OdpowiedzUsuńKusisz i chyba trzeba będzie, takie upiec.
Dziękuję, za przepis i pozdrawiam :)