Labraks, czyli okoń morski pieczony z warzywami, to kolejna propozycja szybkiego obiadu. Wystarczy świeża ryba i ulubione warzywa (lub te, które aktualnie mamy w domu) - wszystko razem wkładamy do piekarnika i po niespełna 30 minutach możemy cieszyć się gotowym posiłkiem. Lubicie takie szybkie potrawy? Bo ja bardzo! :)
- 2 świeże labraksy - wypatroszone i pozbawione łusek
- 5-6 ziemniaków
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- garść czarnych oliwek
- pęczek szczypiorku
- oliwa
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- tymianek
- pieprz
- sól
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i lekko podgotowujemy tak aby były półmiękkie. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w plasterki, oliwki kroimy na pół, a szczypiorek drobno siekamy. Ryby nacinamy ukośnie po obydwu stronach, a następnie nacieramy je solą oraz pierzem. Do środka każdej ryby wkładamy łyżeczkę masła, po dwa zmiażdżone ząbki czosnku oraz gałązkę tymianku - tak przygotowane ryby spinamy wykałaczkami lub specjalnymi szpilkami. Brytfannę lub inne naczynie do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy podgotowane ziemniaki wymieszane z cebulą, oliwkami oraz papryką. Całość skrapiamy oliwą, oraz oprószamy tymiankiem solą i pieprzem. Na warzywach układamy ryby, które posypujemy skórką otartą z cytryny. Brytfannę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200 stopni C. na około 25-30 minut. Przed podaniem ryby posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Jakoś nie kojarzę abym miała okazję jeść tak podaną rybę, ale jeśli będzie tylko okazja to myślę, że jak najbardziej spróbuję. Muszę przyznać. że ja również uwielbiam robić przepis na łososia wędzonego https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-wedzony-mowi-z-sosem-z-piwa-patatas-bravas-i-gruszka/ który jak dla mnie smakuje wyśmienicie.
OdpowiedzUsuń