Kruche ciasteczka, tym razem w kształcie dinozaurów.
Upieczone dla moich przedszkolaków :)
Ciasteczka
- 2,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 170 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
Do dekoracji
- lukier królewski
- zielony i czarny barwnik spożywczy
Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki na 30-60 minut, ale ja ten etap zazwyczaj pomijam. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i foremką w kształcie dinozaura wycinamy ciastka. Ciastka następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200 stopni C. przez 10-12 minut. Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem. Ciasteczka odkładamy, aby lukier całkiem zastygł.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia ciasteczek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz