Na blogu znajdziecie wiele przepisów na słodkości z marchewką w roli głównej: jest klasyczne ciasto marchewkowe, babka marchewkowa z suszonymi owocami, budyń marchewkowy, trufle marchewkowe, a także marchewkowe muffiny. Są też kruche marchwiowe ciasteczka i ciasteczka marchwiowe z jabłkami. Dzisiaj do tych przepisów dołącza kolejny marchewkowy wypiek: ciasto z marchewką, mascarpone i pudrem marchewkowym. Piecze się szybko, a wygląda obłędnie posypane marchewkowym pudrem. Koniecznie upieczcie je do weekendowej kawy!
- 1 szklanka drobno startej marchewki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 surowe marchewki
- 50 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- listki melisy lub mięty do dekoracji
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy do niej mąkę i olej. Na końcu dodajemy startą marchewkę, proszek do pieczenia, sodę i ekstrakt waniliowy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą okrągłej formy o średnicy 20 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 40-45 minut. 3 marchewki obieramy, kroimy na bardzo cienkie plasterki i suszymy w suszarce do warzyw i owoców, tak aby powstały chrupiące chipsy. Następnie mielimy je na drobny puder - najlepiej zrobić w młynku do kawy, ale zapewne blenderem też się uda. Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy po bokach i po wierzchu serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem. Tak przygotowane ciasto obsypujemy przygotowanym wcześniej pudrem marchewkowym. Z pozostałego serka tworzymy na wierzchu ozdobne rozetki i całość dekorujemy listkami melisy.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia ciasta na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Bomba ten puder...
OdpowiedzUsuń