Czy Wam weekendy też tak szybko mijają? Dopiero było piątkowe popołudnie, a już jest późny niedzielny wieczór... Weekend zakończyliśmy zieloną wiosenną tartą z kozim serem, szparagami i suszonymi pomidorami - było smakowicie! Sezon na szparagi właśnie trwa, więc korzystajcie!
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
Z mąki, masła, jajka, soli i tymianku zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy prostokątną formę do tarty - użyłam takiej o wymiarach 13x35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. i podpiekamy ciasto przez około 15 minut.
Farsz
- pęczek zielonych szparagów
- 160 g koziego sera
- 120 g śmietany
- 1 jajko
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 100 g suszonych pomidorów
- pieprz
- sól
Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy farsz. Szparagom odcinamy końcówki, związujemy je w pęczek i gotujemy główkami do góry przez około 5 minut. Kozi ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, pomidory kroimy na małe kawałki, a z gałązek tymianku obrywamy listki. Starty ser, pokrojone pomidory, listki tymianku, śmietanę oraz jajko dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz wykładamy na podpieczony kruchy spód od tarty. Szparagi kroimy na około 12 cm kawałki (lub na taką długość jaką szerokość ma Wasza forma do tarty) i układamy jeden koło drugiego na farszu. Temperaturę w piekarniku podnosimy do 200 stopni C. i tartę wkładamy do piekarnika. Pieczemy ją przez około 25 minut, do czasu aż farsz się zetnie. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia tarty na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz