Niby wiosna, niby długi weekend majowy tuż tuż, a tu pogoda płata psikusa i nie dość, że jest strasznie zimno, to jeszcze deszczowo. To już chyba w lutym było cieplej niż w ostatnie dni! Wracam do domu przemarznięta, lub dla odmiany przemoczona... W takich chwilach nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca aromatyczna zupa! A jeśli do tego jest to zupa pomidorowa z orientalną nutą, to już w ogóle jest idealnie. Przenikające się smaki pomidorów, sezamu i mleka kokosowego tworzą harmonijną całość. Zapraszam Was do przetestowania przepisu - na pewno nie pożałujecie!
- 1 litr bulionu drobiowego
- 450-500 g passaty Łowicz
- 1 puszka pomidorów krojonych Łowicz
- 3 liście limonki Kaffir
- 2 łyżeczki sosu Sambal Olek
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3-4 łyżki mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju sezamowego + plus olej do smażenia
- 1 pierś z kurczaka
- pęczek zielonej cebulki
- ziarna sezamu
- makaron ryżowy z tapioką i zieloną herbatą
- pieprz
- sól
Do wrzącego bulionu drobiowego dodajemy passatę oraz liście limonki Kaffir i całość doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pomidory krojone z puszki, sos Sambal Olek, cukier trzcinowy oraz olej sezamowy - całość gotujemy kilka minut. Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe. Zupę doprawiamy solą oraz pieprzem. Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paseczki, oprószamy solą oraz pieprzem i smażymy na oleju sezamowym na złoty kolor. Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu - zazwyczaj wystarczy zalać go wrzątkiem i pozostawić na kilka minut. Zupę podajemy z makaronem, na którym układamy kawałki upieczonej piersi z kurczaka. Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną zieloną cebulką oraz ziarnami sezamu.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia zupy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Wygląda przepysznie, ale ja w ogóle lubię takie orientalne zupy.
OdpowiedzUsuń