Graffa to pączki rodem z Neapolu. Duże, z dziurką, jeszcze gorące obtaczane w drobnym cukrze. Od innych pączków oprócz wielkości i kształtu odróżnia je dodatek ziemniaków do ciasta oraz limoncello, które nadaje pączkom cytrynowy posmak i aromat. W Neapolu można je kupić prawie na każdym kroku. I to właśnie w Neapolu jedliśmy je pierwszy raz. Zachwyciły nas od pierwszego kęsa, więc gdy w Kukbuku trafiłam na przepis, to było wiadomo, że neapolitańską graffę zrobię kiedyś w domu. Jak to czasem bywa, przepis musiał swoje odleżeć i w tym roku w końcu je usmażyłam. Wyszły obłędne! W smaku takie same jak te które jedliśmy w Neapolu.
- 750 g mąki
- 400 g ziemniaków
- 80 g masła
- 2 jajka
- mleko
- 40 g cukru
- 15 g świeżych drożdży
- starta skórka z 1 cytryny
- 80 ml limoncello
- 1 szczypta soli
- drobny cukier do obtaczania
- olej do smażenia
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia pączków na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz