Klasyczna sałatka jarzynowa, robiona chyba u każdego w rodzinie. Pamiętam, że w czasach mojego dzieciństwa była numerem jeden na wszelkich rodzinnych imprezach, a i obecnie bardzo często ją robimy - zwłaszcza przy okazji Wielkanocy czy Bożego Narodzenia. Z sałatką jarzynową jest jak z bigosem - niby podstawowy przepis ten sam, ale u każdego w domu sałatka ta smakuje inaczej.
- 4-5 marchewek
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 2-3 duże ziemniaki
- 3 jajka
- 1 duże jabłko
- 4-5 kiszonych ogórków
- 1 puszka groszku
- majonez
- sól
- pieprz
Marchewki, ziemniaki, pietruszkę oraz selera myjemy i w skórkach gotujemy w wodzie do czasu aż warzywa będą prawie miękkie - należy uważać żeby ich nie rozgotować, bo będą się rozpadały podczas krojenia. Ugotowane warzywa odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa obieramy, a następnie razem z jajkami na twardo, ogórkami kiszonymi oraz jabłkiem obranym ze skórki kroimy w kostkę. Pokrojone składniki przekładamy do dużej miski lub garnka, dodajemy groszek oraz majonez. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Nie podaję dokładnej ilości majonezu - dodajcie go tyle ile lubicie. Majonez można również wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia sałatki na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz