Pewnie w ciągu tygodnia, tak jak i ja nie macie czasu na przygotowywanie fajnych śniadań. My ze śniadaniami szalejemy zazwyczaj w weekendy, gdy jest więcej czasu i na przygotowanie śniadania i na jego zjedzenie. Ale żeby w tygodniu nie było zbyt monotonnie, zawsze można w weekend przygotować coś co będzie idealne na śniadania w ciągu tygodnia. Tym cosiem są obłędne bułeczki maślane z płatkami kukurydzianymi - idealne na weekendowe rodzinne leniwe śniadanie, ale i również w sam raz jako przekąska do pracy w ciągu tygodnia. Koniecznie je upieczcie - na pewno nie pożałujecie! Płatki kukurydziane świetnie komponują się z maślanym smakiem bułeczek i wyglądają uroczo, niczym piegi :)
- 560 g mąki pszennej + trochę do podsypywania
- 80 g płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód + trochę do posypania po wierzchu
- 70 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 jajka + 1 jajko do posmarowania bułeczek
- 80 g rozpuszczonego masła
- 1/4 łyżeczki soli
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka, a następnie mieszamy z dwoma łyżkami mąki i łyżką cukru - tak przygotowany zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia do czasu aż podwoi swoją objętość. Do przesianej mąki wymieszanej z płatkami kukurydzianymi dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostały cukier, sól, jajka i rozpuszczone masło. Stopniowo dolewając mleko wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy samo odchodzi od ręki. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki o średnicy około 5-6 cm, delikatnie je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki smarujemy po wierzchu rozbełtanym jajkiem i posypujemy pokruszonymi płatkami kukurydzianymi Kakao i Miód. Bułeczki odstawimy do wyrośnięcia jeszcze na około 20-30 minut. Po upływie tego czasu bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 20-25 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz