Czekoladowe muffiny
dla szczęśliwych rodziców Igorka.
dla szczęśliwych rodziców Igorka.
Taki słodki dodatek do gratulacji dla rodziców
i prezentu dla maluszka.
💗💗💗💗💗
Muffiny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, cukier, posiekaną czekoladę, kakao i proszek do pieczenia, a w drugiej składniki mokre: mleko, olej i jajko. Następnie łączymy zawartość obydwu misek. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 15 minut.
Dodatkowo
- biała masa cukrowa
- granatowa masa cukrowa
- krem maślany
- cukrowe serduszka
Upieczone i wystudzone muffiny smarujemy po wierzchu cienką warstwą kremu maślanego. Białą masę cukrową rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm i wycinamy z niej koła o średnicy odrobinę większej niż średnica muffinów. Wycięte białe koła wykładamy na muffinkę pokrytą kremem maślanym i delikatnie dociskamy. Granatową masą cukrową również rozwałkowujemy i wycinamy z niej dowolne wzory - u mnie był to wózek dziecięcy, butelka ze smoczkiem, body, konik na biegunach i słonik na szczęście. Wycięte elementy po spodniej stronie delikatnie zwilżamy wodą i przyklejamy do białej masy cukrowej. Na jednej z muffinek zrobiłam napis z imieniem dziecka. Całość ozdabiamy cukrowymi serduszkami.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia muffinów na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz