Zielono mi, czyli kurczak z cukinią, fasolką szparagową i oregano


Zielony, mój ulubiony kolor... 
Zagościł na naszym talerzu. 
Cieszy oczy i cudownie smakuje!




  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 3 garści zielonej fasolki szparagowej
  • mały kawałek dyni
  • kilka gałązek świeżego oregano + 2-3 do dekoracji
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • woreczek ryżu brązowego

Z octu balsamicznego, miodu, posiekanego czosnku, rozgniecionych gałązek oregano, pieprzu ziołowego i soli przygotowujemy marynatę. Piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki, zalewamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na 2-3 godziny. Cukinię i kawałek dyni kroimy w cienkie plasterki, a fasolkę szparagową na mniejsze kawałki. Fasolkę gotujemy do miękkości, a pozostałe warzywa doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, podduszamy na patelni i przekładamy na talerz. Kurczaka wraz z marynatą smażymy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy wszystkie warzywa i 2 łyżki serka mascarpone, mieszamy do czasu aż ser się rozpuści i utworzy kremowy sos.  Brązowy ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i za pomocą foremek do wykrawania ciastek formujemy z niego wybrane kształty. Całość dekorujemy świeżymi gałązkami oregano. 






1 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum