Zielony, mój ulubiony kolor...
Zagościł na naszym talerzu.
Cieszy oczy i cudownie smakuje!
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 mała cukinia
- 3 garści zielonej fasolki szparagowej
- mały kawałek dyni
- kilka gałązek świeżego oregano + 2-3 do dekoracji
- 2 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 4 ząbki czosnku
- pieprz ziołowy
- sól
- woreczek ryżu brązowego
Z octu balsamicznego, miodu, posiekanego czosnku, rozgniecionych gałązek oregano, pieprzu ziołowego i soli przygotowujemy marynatę. Piersi z kurczaka kroimy w cienkie paseczki, zalewamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na 2-3 godziny. Cukinię i kawałek dyni kroimy w cienkie plasterki, a fasolkę szparagową na mniejsze kawałki. Fasolkę gotujemy do miękkości, a pozostałe warzywa doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, podduszamy na patelni i przekładamy na talerz. Kurczaka wraz z marynatą smażymy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy wszystkie warzywa i 2 łyżki serka mascarpone, mieszamy do czasu aż ser się rozpuści i utworzy kremowy sos. Brązowy ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i za pomocą foremek do wykrawania ciastek formujemy z niego wybrane kształty. Całość dekorujemy świeżymi gałązkami oregano.
Super pomysł na ryż ; )
OdpowiedzUsuń