Tarta, ale zupełnie inna niż wszystkie tarty, które do tej pory pojawiły się na blogu. Inna, bo zamiast kruchego ciasta jest spód z makaronu spaghetti, który świetnie komponuje się z serowo-śmietanowym nadzieniem, pełnym kawałków kurczaka. Całości dopełnia brukselka i odrobina suszonego peperoncino.
Ta tarta to rewelacyjny pomysł na spaghetti podane inaczej :)
Ta tarta to rewelacyjny pomysł na spaghetti podane inaczej :)
- 300 g makaronu spaghetti
- 450 ml śmietany 18% tł.
- 3 jajka
- 100-150 g żółtego sera
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- kilkanaście brukselek
- odrobina suszonego peperoncino
- 5-6 ząbków czosnku
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska
- masło do wysmarowania formy
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Makaron odcedzamy i jeszcze gorący układamy w wysmarowanej masłem formie do tarty o średnicy 28 cm, tak aby spód i boki formy były przykryte makaronem. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Brukselkę (wcześniej zamrożoną) gotujemy z odrobiną cukru aż będzie miękka. Na makaronie układamy podsmażoną pierś z kurczaka. Śmietanę mieszamy z jajkami, pokrojonym w kostkę żółtym serem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Tak przygotowany sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i zalewamy nim ułożony w formie makaron i kurczaka. Na wierzchu układamy brukselki. Całość posypujemy odrobiną peperoncino. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 30 minut. Jest idealna na gorąco, ale równie dobrze smakuje podana na zimno.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Super danie, zgłodniałam w momencie;)
OdpowiedzUsuń