Suszone jabłka


Za zwykłymi chipsami nie przepadam, ale jabłkowe to co innego! Wprost je uwielbiam! A odkąd mam suszarkę do owoców i warzyw, to te chrupiące jabłkowe plasterki pojawiają się u nas dość często. Są idealne jako przekąska lub dodatek do domowego musli. Plasterki jabłek można przed suszeniem oprószyć cynamonem.





Do suszenia użyłam jabłek odmiany Champion - są słodkie i dość twarde, a podczas suszenia nie ciemnieją. Jabłka myjemy, osuszamy i pozbawiamy gniazd nasiennych przy pomocy specjalnego przyrządu. Następnie jabłka kroimy w cienkie około 2-3 mm plasterki. Plasterki jabłek układamy na sitach suszarki i suszymy początkowo na najwyższej mocy, a potem na niższej. Suszenie jabłek w mojej suszarce zajęło mi około 14-15 godzin. Czas suszenia zależy od mocy suszarki i grubości plasterków. Gotowe chipsy jabłkowe przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku. Tak jak już pisałam wcześniej, przed suszeniem plasterki jabłek możemy oprószyć cynamonem. 


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia chipsów jabłkowych na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



3 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum