"Nie sztuką jest być dzieckiem i udawać dorosłego, a umieć
bawić się jak dziecko i czerpać z tego radość będąc dorosłym!"
Z okazji dzisiejszego święta - dla wszystkich dzieci: tych małych
i tych już całkiem dużych - kolorowy tort z M&M. Wywołuje uśmiech na
twarzy od pierwszego wejrzenia i przenosi do krainy rozkoszy od pierwszego kęsa.
Biszkopt
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Masa mascarpone
- 750 g serka mascarpone
- 100 g masła
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 200 g konfitury z czarnej porzeczki
Dodatkowo
- 22 czekoladki Kinder Maxi®
- 250-300 g M&M®
- 200 ml soku z czarnej porzeczki
Białka ubijamy. Dodajemy cukier oraz żółtka i ubijamy do czasu aż cukier będzie niewyczuwalny. Wsypujemy mąkę z proszkiem oraz kakaem i mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 15 cm i pieczemy w temp. 190 stopnic C. do tzw. suchego patyczka. Biszkopt rozcinamy na 3 blaty i nasączamy sokiem z czarnej porzeczki. Serek ucieramy z cukrem i masłem na gładki krem. Blaty przekładamy masą oraz konfiturą, pozostawiając około 1/3 masy. Tort smarujemy po bokach i na wierzchu pozostałą masą. Boki tortu dekorujemy czekoladkami, a na wierzch tortu wysypujemy M&M.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia tortu na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
piękny torcik i na pewno smaczny :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie:D
OdpowiedzUsuń