Lody jeżynowe


Sezon na jeżyny w pełni, więc szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Przyznam się Wam, że większość zjadamy zanim zdążą się doczekać jakiegoś przetworzenia. Ale z części udało mi się zrobić lody. I to lody nie byle jakie, bo pyszne, domowe i beż użycia maszynki do lodów. A do tego z całymi owocami zatopionymi w lodowej masie. A że pod koniec tygodnia wielkie upały mają powrócić, to lody będą jak znalazł na weekend.




  •  500 g jeżyn
  • 300 ml śmietany 36% tł.
  • 100 ml mleka 1,5% tł.
  • 2 żółtka
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • odrobina soku z cytryny

300-350 g jeżyn rozdrabniamy blenderem. Śmietanę i mleko wlewamy do garnka, dodajemy rozdrobnione jeżyny i cukier. Całość podgrzewamy na średnim ogniu mieszając aż cukier się rozpuści. Po tym czasie ściągamy garnek z ognia. Żółtka ubijamy i powoli wlewamy do ciepłej masy jeżynowej, ciągle ubijając ją podczas wlewania ubitych żółtek. Ponownie stawiamy garnek na małym gazie i całość gotujemy - ciągle mieszając - aż masa zgęstnieje. Gotową masę ściągamy z ognia, schładzamy i do zimnej dodajemy sok z cytryny oraz pozostałe jeżyny. Masę wkładamy do zamrażarki. Co jakieś 30 minut przez co najmniej 2 godziny zaglądamy do zamrażarki i energicznie mieszamy masę (możemy ją nawet ubijać mikserem). Im dokładniej będziemy ubijać, tym ładniejszą konsystencję będą miały lody.


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia lodów na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



1 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum