Znudziły Wam się tradycyjne naleśniki? To może zrobicie takie pomidorowe?
Nadziane kurczakiem i mozzarellą, będą ciekawą i smaczną propozycją na obiad.
Ciasto
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- szczypta sody
- 150 g mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 3 duże pomidory rozdrobnione blenderem
Nadzienie
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
- 125 g mozzarelli pokrojonej na kawałki
- Ok. 10 pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- pieprz
- sól
Przygotowujemy ciasto – powinno mieć konsystencję śmietany. Jeśli wyszło zbyt gęste, dolewamy trochę mleka. Ciasto odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Mięso podsmażamy. Dodajemy mozzarellę, pokrojone pomidorki oraz oliwki. Doprawiamy do smaku i dalej podsmażamy do czasu aż mozzarella zacznie się topić. Nadzienie układamy na połowie naleśnika i składamy go w trójkąt. Naleśniki posypujemy pokrojonymi oliwkami oraz posiekanym szczypiorkiem.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia naleśników na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz