Gdy na blogu Łucji zobaczyłam brownie z truskawkami, to od razu wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić! Zachwyciło mnie od pierwszego wejrzenia - przyznajcie sami, że truskawki na czekoladowym cieście wyglądają uroczo! Brownie jak to brownie - wilgotne, bardzo słodkie i mocno czekoladowe - wystarczy kawałek, by zaspokoić apetyt na słodkości. Sezon na truskawki dobiega już końca, więc póki trwa, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 135 g mąki
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- truskawki
Masło roztapiamy, dodajemy do niego połamaną na kostki gorzką czekoladę i całość podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się czekolady. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przestudzone masło z czekoladą, ekstrakt waniliowy oraz mąkę - wszystko dokładnie miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy pokrojoną na małe kawałki białą czekoladę. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy - użyłam takiej o wymiarach 24 x 28 cm. Truskawki kroimy w plasterki i układamy na wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C. przez około 35 minut. Ciasto kroimy gdy całkowicie wystygnie.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz