Lody truskawkowe na jogurcie


Raz słońce, a raz deszcz... Ale w końcu czym byłby lipiec bez upałów i letnich burz! Jednak przyznajcie, że niezależnie od pogody, lody każdy z Was chętnie by zjadł. Zwłaszcza takie domowe, na jogurcie, mocno truskawkowe! Nieskromnie powiem Wam, że lody wyszły rewelacyjne! Tak więc, koniecznie zróbcie je sobie w domu :) 





  • 450 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki nalewki truskawkowej 
  • 4 łyżki syropu klonowego*

* syrop klonowy można zastąpić miodem, cukrem lub inną substancją słodzącą;

Jeśli używamy świeżych truskawek, to obieramy je z szypułek, rozdrabniamy blenderem na mus i mocno schładzamy. Mrożone truskawki wystarczy od razu rozdrobnić blenderem na gładko. Truskawkowy mus miksujemy z  jogurtem, nalewką oraz syropem klonowym. Jeśli używamy maszyny do robienie lodów, to tak przygotowaną mieszankę wlewamy do maszyny i postępujemy wg instrukcji producenta. Natomiast jeśli przygotowujemy lody tradycyjnie bez maszyny, to mieszankę jogurtowo-truskawkową przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki i przez pierwsze 3 godziny, co 30 minut intensywnie mieszamy nasze lody. 


   




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia lodów na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



1 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum