Chyba lato pomału do nas wraca :) Jednak nie ważne czy ciepło czy zimno, czy słońce czy deszcz - zawsze jest dobra pora na drożdżowego ślimaczka z konfiturą rabarbarową. Będzie idealny zarówno na szybkie śniadanie przed pracą, jak i na leniwe przedpołudnie przy kawie i książce. Korzystajcie póki rabarbar jest jeszcze dostępny.
- 50 g świeżych drożdży
- 450-500 g mąki
- 100 g rozpuszczonego masła
- 5 łyżek cukru
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- konfitura rabarbarowa
- jajko do posmarowania ślimaczków
- cukier do posypania ślimaczków
Z drożdży, połowy ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 2-3 łyżek mąki przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowy zaczyn łączymy z mąką, 2 jajkami, rozpuszczonym masłem, pozostałym cukrem i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia do czasu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 5 mm i kroimy na paski o szerokości około 3 cm. Każdy pasek smarujemy konfiturą rabarbarową i składamy dłuższym bokiem na pół. Tak przygotowane paski zwijamy w ślimaki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego ślimaka smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Ślimaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 15 minut.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia drożdżowych ślimaczków na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
0 komentarze:
Prześlij komentarz