Pasta z bobu


Pasta z bobu - smaczna, niezwykle prosta i szybka w wykonaniu. Można ją przygotować zarówno ze świeżego jak i z mrożonego bobu. Świetnie nadaje  się jako dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa.




  • 550 g ugotowanego i obranego bobu
  • 2 łyżeczki miękkiego masła
  • 3 łyżki ziaren słonecznika + trochę do posypania po wierzchu
  • kilka gałązek natki pietruszki 
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól


Ugotowany bób, masło ziarna słonecznika, natkę pietruszki oraz czosnek rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Powstałą pastę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.  Po wierzchu posypujemy pozostałymi ziarnami słonecznika. Podajemy jako dodatek do pieczywa.


   


Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia pasty na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



1 komentarze:

  1. Bób pożeram w każdej postaci☺
    Koniecznie wypróbuję 😉
    Pozdrawiem 😘

    www.pysznieczyprzepysznie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum