Ostatnio był makowiec, więc dzisiaj zapraszam Was na kluski z makiem. To kolejna
z potraw, które pojawiają się na naszym wigilijnym stole. To słodkie co nieco, które pojawia
się tylko raz do roku, a więc nieodzownie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia.
- 500 g mąki
- 2 jajka
- ¼ łyżeczki soli
- 1,5 szklanki maku
- 4 łyżki miodu
- 5 łyżek rodzynek
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki suszonej żurawiny
Z mąki, jajek, soli i odrobiny wody zagniatamy dość twarde ciasto, cienko je wałkujemy i odstawiamy do przeschnięcia. Następnie kroimy je na łazanki i gotujemy w osolonej wodzie. Mak płuczemy, przelewamy wrzątkiem, dokładnie odsączmy i mielimy trzy razy. Na patelnię wylewamy miód, dodajemy mak oraz bakalie i całość smażymy przez kilka minut. Ugotowany makaron mieszamy z masą makową.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
apetyczne danie w świątecznym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Pięknie podane :)
OdpowiedzUsuń