Zupy nie pojawiają się u nas zbyt często. Nie dlatego, że ich nie lubimy - bo lubimy i to bardzo! Na co dzień jednak górę biorą względy praktyczne: do pracy po prostu łatwiej zabrać w pojemniku drugie danie niż zupę. Czasem jednak - zazwyczaj w weekendy - zdarza mi się ugotować jakąś zupę. Do jednych z naszych ulubionych ostatnio należy gęsta zupa rybna z małżami i krewetkami. Jest naprawdę pyszna, a przy tym bardzo sycąca - idealna na chłodne dni!
- 500 g filetów z dorsza
- 400 g filetów z łososia
- 500 g małży
- 500 g krewetek
- 1 por
- 2 łodygi selera naciowego
- 4-5 marchewek
- 2 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 pomarańcza
- 1 puszka pomidorów
- ocet winny
- kilka nitek szafranu
- pieprz
- sól
Warzywa kroimy na małe kawałki. Cebulę oraz czosnek siekamy i szklimy. Dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy. Dorzucamy skórkę startą z pomarańczy. Smażymy jeszcze przez kilka minut. Zalewamy wodą i gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ryby oczyszczamy z ości oraz skóry i kroimy na kawałki. Krewetki i małże myjemy - uszkodzone i otwarte sztuki wyrzucamy. Ugotowane warzywa rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Dodajemy szafran i pomidory. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku octem winnym, solą oraz pieprzem. Wrzucamy krewetki, małże oraz kawałki ryb i zupę gotujemy jeszcze przez około 5-7 minut. Małże, które się nie otworzyły, wyrzucamy.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia zupy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJem dość często zupy rybne, ale takiego połączenia jeszcze nigdy nie miałem okazji spróbować. Na pewno tą zupę przygotuję całkiem niedługo. Jak dla mnie również bardzo fajnie sprawdza się przepis na pikantną zupę kokosową z plastrami łososia https://mowisalmon.pl/przepisy/pikantna-zupa-kokosowa-z-plastrami-lososia-mowi/ i jestem zdania, że jest ona bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń