Ciasteczka duszki - kruche, o wyraźnie maślanym smaku, ozdobione
słodkim lukrem. Przyznajcie, że ta zgraja duszków wygląda naprawdę uroczo :)
Ciasteczka:
- 2,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 170 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
Do dekoracji:
- lukier królewski
- czarny barwnik spożywczy lub czekolada
Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki na 30-60 minut, ale ja ten etap zazwyczaj pomijam. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i foremką w kształcie duszka wycinamy ciastka, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200 stopni C. przez 10-12 minut. Wystudzone ciasteczka pokrywamy białym lukrem. Najlepiej najpierw narysować sobie obramowanie za pomocą gęstszego lukru, a następnie rzadszym lukrem wypełnić wnętrze. Oczy i buzie wykonujemy lukrem zabarwionym na czarno lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Ciasteczka odkładamy, aby lukier całkiem zastygł.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia ciasteczek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
ale ślicznotki!
OdpowiedzUsuń