Ciasteczka duchy


Ciasteczka duszki - kruche, o wyraźnie maślanym smaku, ozdobione 
słodkim lukrem. Przyznajcie, że ta zgraja duszków wygląda naprawdę uroczo :)






Ciasteczka:
  • 2,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru

Do dekoracji:
  • lukier królewski
  • czarny barwnik spożywczy lub czekolada

Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki na 30-60 minut, ale ja ten etap zazwyczaj pomijam. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i foremką w kształcie duszka wycinamy ciastka, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200 stopni C. przez 10-12 minut. Wystudzone ciasteczka pokrywamy białym lukrem. Najlepiej najpierw narysować sobie obramowanie za pomocą gęstszego lukru, a następnie rzadszym lukrem wypełnić wnętrze. Oczy i buzie wykonujemy lukrem zabarwionym na czarno lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Ciasteczka odkładamy, aby lukier całkiem zastygł. 




Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię do przesłania zdjęcia ciasteczek na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com. Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.



1 komentarze:

 

MAŁOPOLSKI APETYT

AGREGATORY

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Archiwum