Koreczki z tortilli świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska. Ich niewątpliwą zaletą - oprócz smaku oczywiście - jest szybkość przygotowania: kilka minut i gotowe! Ale uwaga! Błyskawicznie znikają! :)
czwartek, 29 grudnia 2016
Szaszłyki z oliwkami w cieście francuskim
Sylwester tuż tuż, więc jeśli szukacie pomysłu na imprezowe przekąski, to podrzucam Wam przepis na szaszłyki z ciasta francuskiego z oliwkami, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską. Tak naprawdę dodatki można dowolnie komponować, dzięki czemu możemy stworzyć mnóstwo smakowitych wariacji tych szaszłyków.
wtorek, 27 grudnia 2016
Ciasto z choinką
Pamiętacie ciasto z sercem, które upiekłam 2 lata temu z okazji Walentynek? Od tego czasu chodziła mi po głowie świąteczna wersja tego ciasta z choinką, ale rok temu jakoś zabrakło czasu żeby je upiec. W tym roku w końcu się udało i przyznajcie, że wygląda naprawdę fajnie. Zwyczajne ucierane ciasto też może być niezwykłe.
środa, 21 grudnia 2016
Ciasteczka renifery
Szybkie ciasteczka bożonarodzeniowe na ostatnią chwilę?
Idealne będą urocze renifery - dekorowanie trwa dosłownie kilka minut, a radość obdarowanych bezcenna. Potwierdzone przez moje przedszkolaki, dla których upiekłam te kruche ciasteczka :)
niedziela, 18 grudnia 2016
Różana Inka na śmietance
Nie wiem jak Wy, ale ja uważam że w mroźne zimowe popołudnie nie ma nic lepszego niż kubek gorącej kawy Inki pełnej różanej słodyczy, która aromatem i smakiem przywodzi na myśl słoneczne letnie dni. Gdy zimno, gdy brak humoru - różana Inka zdecydowanie pomoże!
Zakwas na barszcz czerwony
U nas w domu barszcz wigilijny obowiązkowo przygotowywany jest na zakwasie buraczanym. Taki barszcz ma wyjątkowy smak i nie zamieniłabym go na żaden inny. Zakwas na barszcz nastawiamy około około tydzień przed Wigilią.
środa, 7 grudnia 2016
Kluseczki z buraków
Czy u Was czas też tak gna jak szalony? I z każdym dniem przyspiesza co raz bardziej i bardziej? Przecież dopiero co rozpoczął się listopad, a tu już grudzień i Święta za pasem! Kolejka przepisów do opublikowania na blogu z każdym dniem robi się dłuższa, posty z Lizbony również czekają na zredagowanie - tylko doba jak na złość na tylko 24 godziny. Zanim więc Lizbona i kulinarne portugalskie wspomnienia, to mam dla Was przepis na pyszne kluseczki z buraków, które świetnie sprawdzą jako dodatek do obiadu lub jako samodzielny posiłek. Na pewno świetnie skomponują się z pieczonymi mięsami podczas świątecznego obiadu.
wtorek, 8 listopada 2016
Figi zapiekane z kozim serem
Smacznie przy niewielkim wkładzie pracy?
I do tego w miarę szybko? Tak! Tak! Tak! Właśnie
takie są figi zapiekane z kozim serem. To jedna z moich
ulubionych szybkich przekąsek na ciepło.
poniedziałek, 7 listopada 2016
Ryż na mleku z jabłkami w cynamonowym karmelu
Zamiast pięknej słonecznej i ciepłej złotej jesieni mamy deszcz i zimno. Czy w taką pogodę też chodzi za Wami coś dobrego? Czy jesień ma dla Was smak jabłek i cynamonu? Jeśli tak, to jest to przepis dla Was! Ryż na mleku z kawałkami jabłek zanurzonymi w cynamonowym karmelu - świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub deser. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To co, gotujecie dzisiaj? :)
sobota, 5 listopada 2016
Tarta cytrynowa z borówkami
Czekoladowy kruchy spód, cytrynowy krem na bazie śmietanki i mascarpone oraz wyrazisty lemon curd z dodatkiem borówek - czy może być lepsze połączenie? Tartę zrobiłam dla Krzyśka do pracy i podobno zniknęła w pierwszej kolejności - lepszej rekomendacji smaku chyba nie trzeba... :)
piątek, 4 listopada 2016
Ciasteczka muffinki
Dawno nie było na blogu jakichś fajnych ciasteczek, no nie? Ale nadarzyła się okazja, więc są! Kruche ciasteczka w kształcie uroczych muffinek powstały dla moich przedszkolaków z okazji Pasowania Na Przedszkolaka. Dzieciakom chyba smakowały, bo błyskawicznie zniknęły :)
poniedziałek, 31 października 2016
Ciasto marchewkowe z czekoladą
Jakiś czas temu na zajęciach z przedszkolakami uczyliśmy się o warzywach. Nie od dzisiaj wiadomo, że świat najlepiej poznawać wielozmysłowo. Dlatego też przedszkolaki oglądały surowe i obrane marchewki, dotykały, wąchały i smakowały. Wspólnie próbowaliśmy surówki z marchewki, robiliśmy razem sok marchewkowy, a na koniec zajęć jedliśmy ciasto marchewkowe - bo marchewka to takie warzywo z którego można zrobić wiele smakołyków. Chciałam by ciasto dla moich 3-latków było delikatne w smaku. Zrezygnowałam więc z dodatku cynamonu, a w zamian dodałam startą na tarce mleczną czekoladę. Wyszło naprawdę dobre marchewkowe ciasto. Dzieciaki zajadały tak, że aż uszy im się trzęsły!
piątek, 28 października 2016
Bułki do hamburgerów
Idealne bułki do hamburgerów? Bez problemu można upiec je samemu w domu! Przetestowałam kilka przepisów i najlepszy okazał się ten, którego autorką jest Martha Stewart. Bułeczki są mięciutkie i maślane. Świetnie sprawdzą się nie tylko do hamburgerów, ale również jako bułeczki śniadaniowe.
czwartek, 20 października 2016
Ciasteczka z buraków i kaszy jaglanej
Wiecie, że sezon na buraki mamy w pełni?! Tak, tak! Bo chociaż buraki są dostępne przez cały rok, to warto pamiętać, że to typowo jesienne warzywo. Często niedoceniane, zazwyczaj kończą w barszczu lub jako dodatek do mięsa. A tymczasem buraki dają szerokie pole do popisu w kuchni! Dlatego też dzisiaj zapraszam Was do upieczenia pysznych buraczanych ciasteczek z dodatkiem kaszy jaglanej i czekolady.
wtorek, 18 października 2016
Szarlotka tatrzańska
Kto z Was choć trochę chodzi po Tatrach, ten na pewno zna smak tatrzańskiej szarlotki. Nie ma nic lepszego po górskiej wędrówce niż kawałek ciasta. Tatrzańska szarlotka jest wyjątkowa, więcej w niej jabłek niż ciasta - jabłek pokrojonych w cieniutkie plasterki, delikatnie oprószonych cynamonem. Chyba żadna inna szarlotka nie smakuje tak dobrze jak ta. Do tej szarlotki koniecznie użyjcie jabłek odmiany szara reneta - tylko one podczas pieczenia zachowają kształt i nie rozpadną się. Długo szukałam idealnego przepisu na tatrzańską szarlotkę i znalazłam go w końcu u Kasi z ChilliBite - receptura sprawdzona, ciasto idealne - koniecznie je upieczcie, a na pewno nie pożałujecie!
środa, 12 października 2016
Grillowana ośmiornica
Jeśli lubicie owoce morza, to ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu. A jeśli nie lubicie, to może po jego wypróbowaniu polubicie? Grillowana ośmiornica jest bardzo prosta do zrobienia. Będzie świetna na obiad lub gorącą kolację.
wtorek, 11 października 2016
Barszcz czerwony Babci Helenki
Kto gotuje najlepsze zupy na świecie? Oczywiście Babcia Helenka!
A babciny barszcz czerwony to już mistrzostwo świata!
Koniecznie z gniecionymi ziemniakami!
Idealny na takie chłodne dni jak dzisiaj!
- 3-5 średnich buraków
- 1-2 łyżeczki octu
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 3-5 łyżek śmietany 12% tł.
- ¼ szklanki mleka
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- cukier
- sól
Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, odrobinę solimy i gotujemy przez mniej więcej godzinę. Po tym czasie do gotujących się buraków wlewamy ocet. Następnie mąkę mieszamy z odrobiną wody – gdy ładnie się rozetrze, dolewamy do niej jeszcze trochę wody i wlewamy do gotującego się barszczu, cały czas go mieszając. Zupę chwilę jeszcze gotujemy, a następnie wyciągamy z niej buraki. Śmietanę łączymy z mlekiem – do tej mieszaniny dolewamy trochę gorącego barszczu i całość wlewamy pomału do zupy, pamiętając o mieszaniu jej. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle na złoty kolor – razem z masłem dodajemy ją do barszczu. Barcz podajemy z ziemniakami.
Drogi Czytelniku, jeśli wykorzystałeś ten przepis, zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia zupy na adres mailowy: anna.m.loska@gmail.com.
Zdjęcie zostanie dołączone do albumu na Facebooku z potrawami wykonanymi przez Czytelników.
poniedziałek, 26 września 2016
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
Śliwki na dobre rozgościły się na targowych straganach i tak ładnie wyglądają, że aż żal ich nie kupić... Większość po przyniesieniu do domu tak jakoś od razu tajemniczo znika, ale część udało się odłożyć i upiec z nimi drożdżówki, które świetnie sprawdziły się jako przekąska na drugie śniadanie do pracy.
poniedziałek, 19 września 2016
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
W powietrzu czuć już jesień. Dni są coraz krótsze i coraz chłodniejsze. Liście pomału zmieniają kolor... Na szczęście to dopiero wrzesień i jeszcze można mieć nadzieję na ciepłe i słoneczne dni. A tymczasem w oczekiwaniu na polską złotą jesień koniecznie upieczcie drożdżowe ciasto z malinami i kruszonką. Będzie świetne zarówno na śniadanie z kubkiem gorącego kakao, jak i do popołudniowej kawy.
środa, 14 września 2016
Móżdżek wieprzowy smażony z jajkami
Jakiś czas temu naszła mnie ochota na móżdżek smażony z jajkami i jak na złość nie było go w żadnym ze sklepów. I gdy w zasadzie już zapomniałam o tej mojej zachciance, w końcu na niego trafiłam. A jak trafiłam, to kupiłam i przygotowałam w najprostszy z możliwych sposobów - tak jak to dawniej zawsze robił Dziadziuś Jasiu. Pamiętam te poranki u dziadków na wsi, gdy po całym domu rozchodził się zapach duszonej cebulki i smażonego móżdżku. To były takie fajne lata czasy... A teraz pozostaje tylko usmażyć móżdżek i chociaż na chwilę powrócić do tamtych czasów.
niedziela, 11 września 2016
Chleb na serwatce
Ostatnio trochę Was zaniedbałam - przyznaję się bez bicia! W kolejce na opublikowanie czeka mnóstwo przepisów, tylko z czasem jakoś krucho przez ostatnie dni... Ale już nadrabiam zaległości! Dzisiaj mam dla Was przepis na rewelacyjny chleb na serwatce - koniecznie musicie go upiec. Serwatka to produkt, który pozostaje nam po zrobieniu sera - zazwyczaj ją wylewamy, ale niesłusznie. Bo serwatka nie tylko ma wiele cennych składników odżywczych, ale również świetnie sprawdza się jako jeden ze składników pysznego chleba z chrupiącą skórką. To co, wypróbujecie przepis? :)
czwartek, 25 sierpnia 2016
Koktajl jeżynowy z mascarpone
Każdy, nawet najdłuższy urlop, kiedyś dobiega końca... Pora wracać do pracy. Po ponad trzech tygodniach wolnego to naprawdę ciężkie doświadczenie. Urlop się skończył, ale lato na szczęście jeszcze jest z nami. Korzystajmy więc i czerpmy z niego pełnymi garściami. Dzisiaj kolejna jeżynowa propozycja - koktajl z serkiem mascarpone. Smakuje zupełnie inaczej niż koktajl na jogurcie, maślance czy śmietanie - to jeden z moich ulubionych :)
wtorek, 23 sierpnia 2016
Drożdżowe rogaliki z jeżynami
Drożdżowe rogaliki z jeżynami - w sam raz na koniec lata, gdy jeżynowe krzaczki uginają się od dorodnych owoców. Taki rogalik będzie idealny na leniwe śniadanie czy szybką przekąskę w pracy. Ciasto zrobiłam z babcinego przepisu na rogaliki z marmoladą - sprawdzona i wielokrotnie wykorzystywana receptura - na pewno Wam wyjdzie za pierwszym razem :)
środa, 17 sierpnia 2016
Dolny Śląsk na talerzu - kawiarnia Zielona Sofa w Wałbrzychu
czwartek, 11 sierpnia 2016
Rabarbarowa panna cotta
To już ostatnia z rabarbarowych propozycji, które dla Was przygotowałam w tym roku.
Na zakończenie rabarbarowego sezonu coś lekkiego: rabarbarowa panna cotta z pudrem rabarbarowym. Smaczna, efektowna i jednocześnie bardzo prosta w wykonaniu.
środa, 10 sierpnia 2016
Tarta z jeżynami i limonkowym kremem
Kruche maślane ciasto, orzeźwiający limonkowy krem i słodkie soczyste jeżyny.
Taka jest tarta, którą szybko i bez problemu przygotujecie. Będzie idealna na weekend!
wtorek, 9 sierpnia 2016
Konfitura rabarbarowa
Wiecie, że jeszcze można kupić rabarbar? Jeśli więc do tej pory nie zamknęliście słodko-kwaśnego smaku rabarbaru w słoiczkach, to macie na to jeszcze szansę. Najlepiej przygotować tradycyjną konfiturę, która świetnie nada się zarówno do smarowania kanapek, jak i jako dodatek do bułeczek czy ciast. Przepis na zakręcone drożdżowe bułeczki właśnie z tą konfiturą rabarbarową znajdziecie TUTAJ.
niedziela, 7 sierpnia 2016
Berlin na talerzu
Jeden z lipcowych weekendów spędziliśmy w Berlinie. Udało się też wyskoczyć na jeden dzień do Poczdamu. Jaki jest Berlin? Na pewno nie zaliczę Berlina do grupy najładniejszych europejskich stolic, ale zdecydowanie warto odwiedzić to miasto. Stolica Niemiec to świadek historii, zarówno tej dawnej, jak i najnowszej. To również tętniąca życiem wielokulturowa metropolia. Pozostałości Muru Berlińskiego, Brama Brandenburska, Checkpoint Charlie, Katedra Berlińska i Wyspa Muzeów, spacer nad Szprewą... To wszystko trzeba zobaczyć chociaż raz w życiu :)
wtorek, 2 sierpnia 2016
Jogurtowa panna cotta z sosem jeżynowym
Ci z Was, którzy obserwują stronę Krainy rozkoszy podniebienia na Facebooku, wiedzą że ostatni weekend był u nas jeżynowy. Była tarta z jeżynami, były drożdżowe rogaliki z jeżynowym nadzieniem, jeżynowy koktajl i jogurtowa panna cotta z sosem jeżynowym. A Wszystko to dzięki Lidzi - czyli mojej Teściowej - która pracowicie nazbierała leśnych, niesamowicie słodkich i aromatycznych jeżyn. Dzisiaj przepis na pierwszy z jeżynowych przysmaków - panna cottę. Nazwa ta jest trochę na wyrost, bo to taka odchudzona panna cotta: zamiast tradycyjnie na śmietance, to na jogurcie. Niemniej równie pyszna, co ta tradycyjna. Aromatyczny sos jeżynowy idealnie komponuje się z jogurtem, tworząc lekki deser na letnie dni.
piątek, 29 lipca 2016
Muffiny z malinami i czekoladą
Dzisiaj zapraszam Was na muffiny z malinami i czekoladą.
Wilgotne, pełne owoców, z kawałkami gorzkiej czekolady.
Połączenie malin i czekolady to klasyka, ale jakże smaczna!
niedziela, 24 lipca 2016
Kompot rabarbarowy z miętą
O intensywnym czerwonym kolorze, orzeźwiający. Mocno
schłodzony lub podany z kostkami lodu, będzie idealny na upały.
Taki jest kompot rabarbarowy z truskawkami i miętą. Lubcie? :)
środa, 20 lipca 2016
Drożdżowe ślimaczki z konfiturą rabarbarową
Chyba lato pomału do nas wraca :) Jednak nie ważne czy ciepło czy zimno, czy słońce czy deszcz - zawsze jest dobra pora na drożdżowego ślimaczka z konfiturą rabarbarową. Będzie idealny zarówno na szybkie śniadanie przed pracą, jak i na leniwe przedpołudnie przy kawie i książce. Korzystajcie póki rabarbar jest jeszcze dostępny.
Szpinakowa pianka z malinami
Weekend spędziliśmy w Berlinie i już szykuję dla Was wpis o tym co widzieliśmy i jedliśmy w stolicy Niemiec. A tymczasem mam dla Was przepis na rewelacyjny i lekki deser szpinakowy z malinami. Ta delikatna i aksamitna pianka o pastelowym zielonym kolorze, w połączeniu z malinami tworzy słodkie co nieco, które zachwyci najbardziej wyszukane podniebienia :)
środa, 13 lipca 2016
Lody truskawkowe na jogurcie
Raz słońce, a raz deszcz... Ale w końcu czym byłby lipiec bez upałów i letnich burz! Jednak przyznajcie, że niezależnie od pogody, lody każdy z Was chętnie by zjadł. Zwłaszcza takie domowe, na jogurcie, mocno truskawkowe! Nieskromnie powiem Wam, że lody wyszły rewelacyjne! Tak więc, koniecznie zróbcie je sobie w domu :)
niedziela, 3 lipca 2016
Brownie z truskawkami
Gdy na blogu Łucji zobaczyłam brownie z truskawkami, to od razu wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić! Zachwyciło mnie od pierwszego wejrzenia - przyznajcie sami, że truskawki na czekoladowym cieście wyglądają uroczo! Brownie jak to brownie - wilgotne, bardzo słodkie i mocno czekoladowe - wystarczy kawałek, by zaspokoić apetyt na słodkości. Sezon na truskawki dobiega już końca, więc póki trwa, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.
wtorek, 21 czerwca 2016
Ogród pełen lawendy
Wśród wielu marzeń, wysoką pozycję na mojej liście zajmują marzenia podróżnicze. Pojechać do Holandii, gdy kwitną tam ogromne pola tulipanów i odwiedzić Prowansję w czasie kwitnienia lawendy... Ostatnie z tych dwóch marzeń częściowo spełniło się w ostatni weekend za sprawą Ogród pełen lawendy. Ostrów koło Krakowa to wprawdzie nie Prowansja, ale znajdujące się tam pole lawendowe robi ogromne wrażenie! To miejsce magiczne i cudowne - zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia! Krzaczki lawendy posadzone w równych rzędach ciągnące się hen daleko przed nami, wszechogarniający fiolet i upajający zapach - zdecydowanie nie trzeba jechać do Prowansji, żeby znaleźć się w lawendowym raju! Mały lawendowy raj znajdziecie niespełna 30 km od Krakowa! Warto pojechać tam w najbliższy weekend - 25.06. i 26.06. - gdyż trwają tam Dni Lawendy. Można swobodni pochodzić sobie pomiędzy lawendowymi krzaczkami, ponapawać się ich pięknem i zapachem, a także porobić trochę zdjęć. Po wizycie w Ogrodzie pełnym lawendy uśmiech przez cały dzień nie schodził mi z twarzy - wystarczy spędzić tam kilka chwil, by na długo naładować się pozytywną energią! Jeśli więc nie macie jeszcze planów na zbliżający się weekend to koniecznie odwiedźcie to magiczne lawendowe pole. Dokładny adres oraz mapkę znajdziecie TUTAJ. A tymczasem zabieram Was do lawendowego raju! Przyznajcie, że jest tam pięknie :)
niedziela, 19 czerwca 2016
Muffiny z czekoladowymi motylami
W ubiegłym tygodniu moje przedszkolaki miały ostatnie w tym roku przedstawienie. Jak zwykle dzieciaki świetnie wypadły, a po występie tradycyjnie już czekały na nie muffinki. Tym razem postanowiłam upiec muffiny czekoladowe z kawałkami białej czekolady oraz z kremem z serka mascarpone i białej czekolady. Muffiny udekorowałam ażurowymi motylkami z mlecznej czekolady oraz cukrowymi perełkami w różowym kolorze.
czwartek, 16 czerwca 2016
Grzanki z kozim serem i morelami
Przyznajcie się, jak często macie ochotę na śniadanie na ciepło, ale rezygnujecie z niego przekonani że rano i tak nie zdążycie go przygotować? Jeśli Wam się to zdarza, to dzisiejsza śniadaniowa propozycja jest stworzona właśnie dla Was! Chrupiące gorące grzanki z kozim serem i smażonymi morelami, z zieloną cebulką i pieprzem - brzmi pracochłonnie? Tylko na pierwszy rzut oka. Wystarczy że morele usmażycie dzień wcześniej lub użyjecie gotowej konfitury. Posmarowanie pieczywa kozim serem i wrzucenie go do piekarnika to dosłownie chwila - a w czasie gdy grzanki się pieką, Wy spokojnie możecie poświęcić czas na poranną toaletę. Chrupiące gorące grzanki w połączeniu ze szklanką soku tworzą pożywne i smaczne śniadanie, które zapewni Wam energię na dobry początek dnia.
wtorek, 14 czerwca 2016
Jajecznica z bergamotką
Teraz - gdy lato już prawie nastało - bardzo brakuje mi własnego ogródka, tarasu czy chociażby małego balkonu, na którym można by usiąść w weekend i zjeść leniwe śniadanie. Na szczęście u Teściów ogrodu pod dostatkiem, więc gdy tylko u nich jesteśmy, to korzystam ile wlezie :) I dzisiaj własnie mam dla Was propozycję takiego leniwego niedzielnego śniadania. Jajecznica w intensywnym żółtym kolorze z jajek od kurek zielononóżek z dodatkiem bergamotki i szklanka soku z pomarańczy jako jedna z pięciu dziennych porcji owoców lub warzyw. Bergamotka - inaczej pysznogłówka - charakteryzuje się cytrusowym zapachem i smakiem, podobnym do aromatu pomarańczy bergamoty, której skórkę dodaje się do herbaty Earl Grey. Drobno posiekane listki ogrodowej bergamotki są świetnym dodatkiem do jajecznicy, a ze względu na walory smakowe świetnie komponują się z sokiem pomarańczowym. Obecnie bergamotka jeszcze nie kwitnie, dlatego użyłam samych listków. Ale gdy tylko zakwitnie, to możecie do jajecznicy dorzucić również kwiaty.
piątek, 10 czerwca 2016
Kruche ciasteczka z serduszkami przekładane konfiturą figową
Kruche, delikatne ciasteczka przełożone konfiturą
figową. Otworki w kształcie serc dodają im uroku.
Będą w sam raz na początek weekendu!
środa, 8 czerwca 2016
Roladki z mięsa mielonego ze szparagami
Sezon na szparagi już właściwie dobiegł końca,
ale jeśli jeszcze gdzieś je spotkacie, to koniecznie przygotujcie
roladki z mięsa mielonego. To szybka i smaczna propozycja na obiad.
wtorek, 7 czerwca 2016
Ciasteczka pudle
Kolejne ciasteczka dla przedszkolaków. Tym razem comiesięczna ciasteczkowa tradycja połączyła się z Dniem Dziecka, więc było takie 2w1. Początkowo ciasteczka miały być w kształcie psich łapek - dzieciaki widziały takie w jakiejś gazetce i o nich zamarzyły, ale było już późno żeby kupić foremkę przez internet, a stacjonarnie jak na złość nigdzie takich nie było. Zamiast psich łapek powstały więc pudelki z kolorowymi czuprynami i ogonkami - też zrobiły furorę wśród przedszkolaków.
sobota, 4 czerwca 2016
Nalewka z płatków róży
Róże zaczęły już kwitnąć, więc to idealny moment by podczas wycieczki za miasto nazbierać trochę płatków i przetworzyć je na coś pysznego. Cukier różany, płatki ucierane z cukrem, konfitura, syrop, galaretka, a może lemoniada? Wszystkie cudownie pachnące, o obłędnym smaku, niezwykłe! Dla każdej z tych rzeczy warto pokłóć sobie ręce zbierając różane płatki. Do zestawu różanych przepisów na blogu dzisiaj dorzucam Wam jeszcze jeden: na aromatyczną różaną nalewkę. Zrobiłam ją w tamtym roku i powiem Wam że nalewka świetnie sprawdziła się w zimowe długie wieczory. To był taki kawałek gorącego pachnące różami lata w środku mroźnej zimy. Sezon na róże w pełni, więc warto zrobić zapasy na kolejną zimę :)
piątek, 3 czerwca 2016
Izrael na talerzu - szakszuka - cz. 1
Od naszego powrotu z urlopu nie minęły jeszcze trzy tygodnie, a ja już tęsknię za słońcem, morzem, świeżo wyciskanymi sokami pomarańczowymi i za smakiem izraelskich potraw. Tęsknota ta jest tym większa, że w Krakowie ostatnio zimno i deszczowo... Ale wystarczy przygotować szakszukę, żeby chociaż na chwilkę przenieść się znowu do Izraela.
Szakszuka to nic innego jak jajka sadzone w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym - jedno z popularniejszych w Izraelu śniadań. Szakszuke dostaniemy w niemalże każdej izraelskiej knajpce serwującej śniadania i nie ma w tym nic dziwnego, bo to naprawdę dobra i sycąca potrawa. Szakszuka w wolnym tłumaczeniu to wielki bałagan, mieszanka - ale zapewniam Was, że to smakowity bałagan. Szakszuka popularna jest również w krajach Maghrebu i własnie stamtąd przywędrowała do Izraela razem z Żydami, którzy przybywali do nowo utworzonego izraelskiego państwa. Żelaznymi składnikami szakszuki są pomidory, papryka, chilli i jajka. Zazwyczaj doprawiana jest kuminem oraz solą i pieprzem. Tak jak wiele potraw szkaszuka również ma swoje odmiany oraz wersje: z kiełbaskami, pieczarkami, bakłażanem i wiele wiele innych. Serwowana jest w patelni w której się ją przygotowuje, z dodatkiem świeżego - jeszcze ciepłego - pieczywa. Na samo wspomnienie smaku naszego pierwszego izraelskiego śniadania robi mi się błogo na duszy. Szkaszukę bez problemu można samodzielnie przygotować w domu. Ta moja jest według przepisu Makłowicza - dorzuciłam do niej jeszcze zieloną cebulkę i smakowała praktycznie jak ta, którą jedliśmy w Tel Awiwie.
czwartek, 2 czerwca 2016
Jajecznica z kwiatami szczypiorku
Jajecznica - jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą, a jeszcze innym jest zupełnie obojętna... Ja zdecydowanie należę do tej trzeciej grupy: od czasu do czasu zjadam ze smakiem, byle nie za często. Natomiast Krzysiek jest prawdziwym jajecznicożercą i mógłby ją jeść prawie codziennie. Możliwości na urozmaicenie tego banalnego śniadania jest wiele: począwszy od dodatku wszelkich warzyw, a na kiełbaskach i boczku skończywszy. Ostatnio w ramach takiego urozmaicania przygotowałam jajecznicę z zieloną cebulką i kwiatami szczypiorku - połączenie okazało się trafione zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. Jeśli macie pod ręką kwiaty szczypiorku, to koniecznie dorzućcie ich garść do porannej jajecznicy - na pewno nie pożałujecie...
niedziela, 22 maja 2016
Omlet z kwiatami szczypiorku
U Babci Teresy w ogródku zawsze znajdzie się coś niezwykłego, czego nie dostanie się na pierwszym lepszym placu targowym. Tym razem pięknie zakwitł szczypiorek, więc od Babci do domu wróciłam z całym bukietem fioletowego kwiecia. Jak smakują kwiaty szczypiorku? Odpowiedź jest prosta: tak samo jak szczypiorek! A przy tym pięknie wyglądają! Można je wykorzystać w wielu potrawach. Ja na niedzielne śniadanie przygotowałam nam z nimi omlety.
piątek, 20 maja 2016
Muffiny cytrynowe z kremem cytrynowym
Jesteśmy! Oj ciężko po urlopie powrócić do codzienności, zwłaszcza że temperatury w Polsce są dużo dużo dużo niższe niż w Izraelu... Ale zanim opowiem Wam o Izraelu, to mam dla Was muffiny cytrynowe z cytrynowym kremem, które przygotowałam jeszcze przed urlopem na przyjęcie urodzinowe Babci Teresy. Muffiny smakowo współgrały z cytrynowym tortem i tak jak i tort, udekorowane były różowymi goździkami. Całość prezentowała się bardzo ładnie i oczywiście świetnie smakowała :)
wtorek, 3 maja 2016
Tort cytrynowy piętrowy
W ostatnią niedzielę świętowaliśmy 75. urodziny Babci Teresy. A jak urodziny, to musiał być i tort. Tort wyjątkowy, składający się z dwóch pięter, mocno cytrynowy. Cytrynowy był biszkopt, który dodatkowo nasączyłam nalewką cytrynową, a każda warstwa oprócz masy na bazie serka mascarpone, przełożona była również intensywnym w smaku kremem lemon curd. Postanowiłam, że tort ozdobią jadalne kwiaty - wybrałam goździki. Przyznajcie, że pięknie się prezentował. W każdym razie Babci bardzo się podobał :)