Takie pierniczki upiekłam w prezencie dla naszych przyjaciół, którzy oczekują narodzin dziecka. Butelki ze smoczkiem, body, koniki na biegunach i wózki - wystarczy kilka foremek, lukier i trochę czasu, by stworzyć taki słodki prezent, który na pewno ucieszy każdego obdarowanego.
niedziela, 27 grudnia 2015
piątek, 18 grudnia 2015
Pachnący świętami pieczony karczek z jabłkami i cynamonem
Oj już dawno nie piekłam żadnego mięsa do chleba. Ostatni razy chyba jakoś w okolicach Wielkanocy, więc teraz, gdy Boże Narodzenie tuż tuż, znowu naszła mnie ochota na jakieś dobre domowe mięsko. Wymyśliłam sobie, że będzie to karczek z jabłkami, a Lidzia - moja Teściowa - podpowiedziała mi, żeby do marynaty dodać jeszcze cynamon. I tak oto powstał pyszny pieczony karczek z jabłkami, zdecydowanie pachnący świętami. Jemy go na zimno do kanapek, ale równie dobrze można go zjeść na ciepło na obiad. Przed samym Bożym Narodzeniem zrobię go na pewno jeszcze raz.
środa, 16 grudnia 2015
Świąteczne muffiny z piernikowym ludzikiem
Wczoraj moje przedszkolaki miały bożonarodzeniowy występ dla rodziców. Dla małych aktorów - za trud włożony w przygotowanie przedstawienia i nauczenie się swoich ról - upiekłam kolorowe świąteczne muffiny z piernikowym ludzikiem. Muffiny dzieciakom bardzo się spodobały i oczywiście również im smakowały. Takie muffiny będą świetną alternatywą dla bożonarodzeniowych wypieków i ozdobią każdy świąteczny stół.
czwartek, 10 grudnia 2015
Trufle marchewkowe z pudrem marchewkowym
Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby trufli... Te słodkie i mocno czekoladowe kulki nie tylko rewelacyjnie smakują, ale również cieszą oczy swoim widokiem, Tym razem postanowiłam zrobić trufle z dodatkiem marchewek w trzech kolorach obtoczone pudrem marchewkowym. Wyszły pyszne i piękne! Takie trufle to świetny pomysł na słodki prezent dla bliskiej osoby.
sobota, 5 grudnia 2015
Tort z Olafem
Czy jest ktoś, kto by nie lubił uroczego Olafa z "Krainy Lodu"? Podejrzewam, że nie! Jego słowa: Dla niektórych czasem warto się roztopić, urzekły wiele osób. A nawet jeśli ktoś nie kojarzy Olafa, to i tak ten bałwanek świetnie nadaje się na torcik w zimowej konwencji :)
środa, 2 grudnia 2015
Pieczone pierogi dyniowe z dynią i kozim serem
Pogoda nie nastraja zbyt optymistycznie... Padający co chwila deszcz, silny wiatr i zimno sprawiają, że najchętniej nie wychodzilibyśmy z domu. Jednak wyjść trzeba, chociażby do pracy. Ale jakoś od razu przyjemniej się wychodzi, wiedząc że po powrocie czekają na nas pieczone pierogi dyniowe z kozim serem - idealne na późny obiad lub rozgrzewającą kolację.
Kolacja degustacyjna w Hilton Garden Inn Kraków Airport
24 listopada razem ze znajomy blogerami spotkaliśmy się w restauracji hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport na kolacji degustacyjnej. Na samo wspomnienie potraw, które wtedy jedliśmy, moje ślinianki zaczynają intensywniej pracować... Wszystkie potrawy nie tylko świetnie smakowały, ale były również pięknie podane! Powiem Wam, że takie kolacje mogłabym jeść co tydzień :)
poniedziałek, 30 listopada 2015
Tort z kremem malaga
28 listopada to dzień w którym imieniny świętuje mój kochany Dziadziuś Zdzisiu. Jak co roku upiekłam dla niego tort - tym razem z kremem o smaku malaga. Pomysł na ten krem wpadł mi do głowy podczas zakupów i okazał się trafiony, bo wyszedł bardzo dobry, o wyraźnie wyczuwalnym smaku malagi. Tort obłożony jest białą masą cukrową i udekorowany serduszkami również wykonanymi z masy cukrowej.
piątek, 20 listopada 2015
Dyniowe dim sum
Dim sum to chińskie pierożki gotowane na parze. Pierwszy raz jedliśmy je podczas naszego pobytu w Chinach. Można je tam było spotkać praktycznie na każdym kroku: sprzedawano je i na ulicznych straganach z jedzeniem i w restauracjach. Rodzajów nadzienia było naprawdę mnóstwo - każdy na pewno znalazły coś dla siebie. W Chinach byliśmy cztery lata temu i od tego czasu chyba tylko raz jedliśmy dim sum w jednej z krakowskich restauracyjek. Jednakże jakiś czas temu kupiłam bambusowy koszyk do gotowania na parze - a skoro był już koszyk, to dim sum aż się prosiły o zrobienie. Na pierwszy ogień poszła jesienna wariacja na temat dim sum: dyniowe ciasto, a farsz mięsny z dodatkiem jarmużu i dyni. Dim sum wyszły rewelacyjne! I ten kolor! Od razu uśmiech pojawia się na twarzy!
poniedziałek, 16 listopada 2015
Ciasteczka marchwiowe
Późną jesienią i w czasie zimy - gdy sezon na nasze krajowe owoce już dawno za nami - warto sięgać po warzywa, zwłaszcza te korzeniowe. Są nie tylko bogate w wiele wartości odżywczych, ale i smaczne. Do tego świetnie sprawdzą się jako składnik ciast, ciasteczek czy innych słodkich przekąsek. Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie ciasteczka marchewkowe. Smaczne, o pięknym lekko pomarańczowym kolorze zdecydowanie poprawią nam humor w pochmurny i chłodny dzień.
piątek, 13 listopada 2015
Farma Kuusetuka na wyspie Saaremaa
Dzisiaj wpis zupełnie niekulinarny, ale przy końcu ciężkiego tygodnia w pracy zatęskniłam za latem, urlopem i świętym spokojem. Ten ostatni znaleźliśmy podczas tegorocznego urlopu na estońskiej wyspie Saaremaa na Farmie Kuusetuka. Trafiliśmy tam zupełnie przez przypadek szukając przez internet noclegów na kilka nocy. Od pierwszego wejrzenia zakochałam się w tym miejscu i w tym momencie dużo bym dała żeby znowu się tam znaleźć...
niedziela, 8 listopada 2015
Dyniowe ciasto drożdżowe
Według prognoz pogody, początek tygodnia ma być pochmurny i deszczowy. Najchętniej wcale nie wychodziłoby się z domu... Ale na pocieszenie przypomnę Wam, że przed nami tylko dwa dni pracy i wolna środa z okazji święta narodowego! Do tego do porannej kawy podrzucam Wam kawałek dyniowego ciasta drożdżowego. I od razu jakoś łatwiej wyjść do pracy :)
niedziela, 1 listopada 2015
Bułeczki drożdżowe z dżemem truskawkowym
Ostatnio pogoda nas rozpieszcza. Za oknami piękna polska złota jesień. W ciągu dnia słońce przebija się przez kolorowe liście, ale poranki i wieczory są już jednak chłodne. A wiadomo, że nie ma nic lepszego na śniadanie w zimny jesienny poranek lub wieczorną przekąskę niż słodkie drożdżowe bułeczki z ulubionym dżemem - u mnie z truskawkowym. Zaopatrzcie się w potrzebne składniki i zabierajcie się do pieczenia - na pewno nie pożałujecie!
sobota, 31 października 2015
Ciasteczka duchy
Ciasteczka duszki - kruche, o wyraźnie maślanym smaku, ozdobione
słodkim lukrem. Przyznajcie, że ta zgraja duszków wygląda naprawdę uroczo :)
środa, 28 października 2015
Chleb dyniowy z pestkami dyni
Jak pewnie zdążyliście się już zorientować, dynia to jedno z moich ulubionych warzyw. Piękne kolory oraz kształty, a do tego uniwersalność zastosowania sprawiają, że to warzywo idealne. Świetnie sprawdza się i na słodko i na wytrawnie. A wypiekom nadaje pięknego koloru. I taki też był chleb, który ostatnio upiekłam: żółciutki, pachnący i z chrupiącymi pestkami dyni - w sam raz na jesienne śniadanie.
środa, 21 października 2015
Pieczarki zapiekane z mięsem, kozim serem i jarmużem
Ostatnio w jednym ze sklepów wpadły mi w ręce ogromne pieczarki. Każda miała około 10 centymetrów średnicy. Kupiłam je z myślą, że idealnie nadadzą się do zapiekania. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Pieczarki nadziałam mięsem mielonym, jarmużem i kozim serem. Jarmuż wymieszany ze startym kozim serem położony na wierzchu pieczarek, zamienił się w chrupiący chips. To co, kto z Was skusi się na taką smaczną przekąskę?
wtorek, 20 października 2015
Figowe róże
Pamiętacie jabłkowe róże, które przygotowałam z okazji Dnia Nauczyciela? W analogiczny sposób ostatnio zrobiłam róże figowe. Od jabłkowych odróżnia je kolorystyka - są zdecydowanie ciemniejsze, no i oczywiście smak - są bardziej słodkie. A że sezon na figi trwa w najlepsze, to korzystajcie i pieczcie figowe róże!
piątek, 16 października 2015
Kluseczki dyniowe z pesto bazyliowym
Mięciutkie, aromatyczne, o pięknym optymistycznym kolorze. Takie są właśnie kluseczki dyniowe, które będą nie tylko świetnym dodatkiem do mięs, ale również bardzo dobrze sprawdzą się jako samodzielne danie.
środa, 14 października 2015
Jabłkowe róże
Drodzy Nauczyciele, w dniu naszego święta życzę nam uśmiechu
na twarzy każdego dnia, cierpliwości, wytrwałości i kreatywnych pomysłów!
No i oczywiście radosnych i chłonnych wiedzy uczniów i przedszkolaków! :)
Z okazji Dnia Nauczyciela, dla moich koleżanek z pracy upiekłam
róże z ciasta francuskiego i jabłek. Proste w wykonaniu i jednocześnie efektowne.
Gwarantuję Wam, że na pewno zachwycą każdego, kto ich spróbuje!
poniedziałek, 12 października 2015
Grzanki z kozim serem i figami
W większych sklepach figi radośnie uśmiechają się do nas z półek. Wprawdzie smakiem nie dorównują tym, które można zjeść w miejscu ich naturalnego dojrzewania (Bałkany, Turcja, Gruzja itp.), ale jednak kuszą i z każdym kęsem dochodzę do wniosku, że jednak nie są takie złe... Większość zjadamy ot tak po prostu, ale czasem kilka zdąży się doczekać jakiegoś przetworzenia. Dzisiaj na przykład powstały grzanki z figami i kozim serem - szybka i smaczna propozycja na kolację.
środa, 7 października 2015
Mięso mielone zapiekane z fasolnikiem
Pamiętacie fasolnik, który podałam jakiś czas temu z sosem z kumkwatów i koziego sera? Pyszny był! Niestety sezon na fasolnik już za nami. Ochłodzenie zdecydowanie mu nie służy i na kolejny trzeba czekać do przyszłego roku. Bardzo polubiłam te długie niemalże 60-centymetrowe pędy, bo nie dość, że są smaczne, to jeszcze można je przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj ostatni już w tym roku pomysł na fasolnik: zapiekany z mięsem mielonym i parmezanem - podany w ten sposób, ze świeżym pieczywem będzie stanowił wyśmienitą i sycącą kolację.
Kruche ciasteczka kredki
"Kolorowe kredki w pudełeczku noszę. Kolorowe kredki bardzo
lubią mnie..." Kruche maślane ciasteczka w kształcie kredek, ozdobione
kolorowym lukrem na pewno spodobają się wszystkim dzieciakom.
A i u niejednego dorosłego wywołają uśmiech na twarzy :)
niedziela, 4 października 2015
Budyń dyniowy z wanilią
Budyń dyniowy na dobre rozgościł się w naszej kuchni. Jako szybka słodka przekąska sprawdza się idealnie. Najpierw był budyń dyniowy z cynamonem, a ostatnio zamiast cynamonu dodałam wanilii. Obydwa są pyszne i przygotowuję je zamiennie.
sobota, 3 października 2015
Kwiaty dyni faszerowane mięsem mielonym i kozim serem
Tuż obok naszej działki jest pole całe obsadzone dyniami. Normalnie dyniowy raj. Nie mogłam się oprzeć i skubnęłam sąsiadowi kilka dorodnych kwiatów. Wiem, że taka granda nie przystoi, ale z drugiej strony tych kwiatów były tam setki, ja zabrałam tylko kilka. Mam nadzieję, że sąsiad wybaczy :) Dyniowe kwiaty nafaszerowałam mięsem mielonym i kozim serem, a potem zapiekłam w piekarniku. Wyszła pychota! A biorąc pod uwagę, że kradzione ponoć nie tuczy, to już w ogóle jest idealnie :) :) :)
poniedziałek, 28 września 2015
Fasolnik z sosem z kumkwatów i koziego sera
Jakiś czas temu na Targu Pietruszkowym kupiłam od JEdynie fasolnik - kto jest fanem Krainy rozkoszy podniebienia na Facebooku, ten wie :) Pierwszy raz się z nim spotkałam i muszę powiedzieć, że zauroczył mnie swoim wyglądem. Jego pędy osiągają długość aż do 60 cm! W smaku podobny jest do fasolki szparagowej. Pęk fasolnika był dość duży, więc część zjedliśmy jak fasolkę szparagową z bułką tartą i masłem, część wylądowała w zapiekance, a resztę podałam z sosem z kumkwatów i koziego sera. I to ostatnie połączenie to był strzał w dziesiątkę! Nie tylko pięknie wyglądało na talerzu połączenie zielonych pędów fasolnika i pomarańczowego kumkwatu, ale i wyśmienicie smakowało.
środa, 23 września 2015
Budyń dyniowy z cynamonem
Dzisiaj pierwszy dzień jesieni. Z tej okazji zapraszam Was na prawdziwie jesienny budyń dyniowy z cynamonem. Dynia to chyba jedyne warzywo, które jednoznacznie kojarzy się z jesienią, a do tego jest tak uniwersalna, że można z jej użyciem przygotować zarówno dania wytrawne, jak i słodkie ciasta czy desery. Budyń dyniowy przygotujemy w kilka minut, a dodatek aromatycznego cynamonu skutecznie rozgrzeje nas w chłodniejsze dni. No i jeszcze ten kolor - na pewno poprawi Wam humor nawet w najbardziej szary i pochmurny jesienny dzień!
niedziela, 20 września 2015
Omlet z kurkami i kozim serem
Leniwe poranki i niespieszne śniadania zdarzają nam się tylko w weekendy. Nie ma się co oszukiwać: w ciągu tygodnia nasze śniadania to głównie kanapki... Ale w sobotę czy niedzielę można poszaleć i przygotować na przykład taki omlet z kurkami i kozim serem. Do tego świeże pieczywo, pomidorki oraz aromatyczna kawa i śniadanie gotowe :)
poniedziałek, 14 września 2015
Zakręcona tarta z cukinią
Tarta idealna na wczesną jesień, w słonecznych kolorach
przemijającego lata. Można ją przygotować zarówno w formie
dużej tarty lub tak jak ja, jako małe urocze tartaletki.
wtorek, 8 września 2015
Surströmming, czyli najbardziej śmierdzące śledzie świata
Chyba każdy naród ma jakąś potrawę, która obcokrajowców przyprawia o dreszcze i na samą myśl o spróbowaniu jej, robi im się niedobrze. W Polsce mamy kiszoną kapustę, kiszone ogórki czy też flaczki. A Szwedzi mają Surströmming. Pewnie większość z Was słyszała o tych szwedzkich sfermentowanych śledziach, które upiornie śmierdzą. W sieci krąży wiele relacji opisujących okropny zapach sfermentowanych śledzi, można też znaleźć wiele filmików na których osoby jedzące te śledzie, po chwili zwracają je bo są tak okropne, że wywołują odruch wymiotny. Ostatnio nasz przyjaciel Michał przywiózł ze Szwecji puszkę Surströmming, więc mogliśmy sprawdzić jak to w końcu z tymi słynnymi szwedzkimi śledziami jest.
sobota, 29 sierpnia 2015
Fasolka szparagowa z orzechami laskowymi
Zielona fasolka szparagowa i orzechy laskowe to jedno z naszych ulubieńszych połączeń,
a przy okazji ciekawa alternatywa dla tradycyjnej fasolki podawanej z masłem i bułką tartą.
piątek, 28 sierpnia 2015
Pierogi z jeżynami
Ostatnio były lody jeżynowe, a dzisiaj też coś z tymi letnimi owocami - jedno z kulinarnych wspomnień dzieciństwa u Babci - czyli pyszne pierogi. Latem u Babci Helenki często jedliśmy pierogi z przeróżnymi owocami: z truskawkami, jabłkami, jagodami, śliwkami... Były też pierogi z jeżynami, polane śmietaną lub jogurtem - tak dobre, że aż rozpływały się w ustach. I właśnie na takie pierogi zapraszam Was dzisiaj.
środa, 26 sierpnia 2015
Kwiaty cukinii faszerowane ricottą i nerkowcami
Koniec wakacji zbliża się nieuchronnie... Lato też powoli zmierza ku końcowi. Kwiatów cukinii jest już coraz mniej. Ale jeszcze są! Warto to wykorzystać i przygotować szybką przekąskę z ricottą i orzechami nerkowca. U nas była na obiad, ale świetnie sprawdzi się również jako ciepła kolacja czy śniadanie.
wtorek, 25 sierpnia 2015
Lody jeżynowe
Sezon na jeżyny w pełni, więc szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Przyznam się Wam, że większość zjadamy zanim zdążą się doczekać jakiegoś przetworzenia. Ale z części udało mi się zrobić lody. I to lody nie byle jakie, bo pyszne, domowe i beż użycia maszynki do lodów. A do tego z całymi owocami zatopionymi w lodowej masie. A że pod koniec tygodnia wielkie upały mają powrócić, to lody będą jak znalazł na weekend.
poniedziałek, 24 sierpnia 2015
Naleśniki pomidorowe z kurczakiem
Znudziły Wam się tradycyjne naleśniki? To może zrobicie takie pomidorowe?
Nadziane kurczakiem i mozzarellą, będą ciekawą i smaczną propozycją na obiad.
Helsinki na talerzu - targ Kauppatori
Do stolicy Finlandii wybraliśmy się przy okazji urlopu w Estonii. Z Tallina do Helsinek kursują wygodne połączenia promowe. Po dwóch godzinach rejsu jesteśmy w fińskiej stolicy. W Helsinkach spędziliśmy dwa dni i było to w sam raz, żeby zobaczyć najciekawsze miejsca, ale przydałoby jeszcze chociaż pół dnia, żeby poszwendać się bez celu po mieście... Helsinki często nazywane są córą Bałtyku, ze względu na swoje położenie - miasto z trzech stron otoczone jest wodą, a w jego granicach administracyjnych leży prawie 315 wysp. W krajach skandynawskich chyba własnie to podoba mi się najbardziej, że będąc w centrum miasta, po kilkunastu minutach rejsu łodzią, znajdujemy się z dala od zgiełku miasta.
piątek, 21 sierpnia 2015
Szaszłyki z łososia w pomidorowej marynacie
W końcu weekend! To idealna okazja, żeby zrobić grilla i miło spędzić czas z przyjaciółmi. Zwłaszcza, że pogoda jest idealna: ani za gorąco ani za zimno - po prostu przyjemnie. Jeśli dzisiaj wieczorem lub jutro rano zamarynujecie łososia, to będzie w sam raz na sobotniego grilla.
środa, 19 sierpnia 2015
Krem z żółtych pomidorów z chipsami pomidorowymi
Ostatnio podrzuciłam Wam pomysł na chipsy pomidorowe. A dzisiaj mam dla Was przepis na zupę krem z którą można podać wspomniane chipsy pomidorowe. Krem z żółtych pomidorów nie tylko świetnie komponuje się kolorystycznie z chipsami, ale również świetnie smakuje!
wtorek, 18 sierpnia 2015
Chipsy pomidorowe
Targowe stragany aż uginają się od pomidorów. To idealny czas by zrobić sobie zapas chipsów pomidorowych! Lekko słodkawe, z ulubionymi przyprawami - będą idealnym dodatkiem do zup kremów, ale świetnie sprawdzą się również jako samodzielna przekąska. Użyłam koktajlowych pomidorków truskawkowych, które są dość mięsiste i delikatnie słodkawe, ale można użyć dowolnej odmiany.
poniedziałek, 17 sierpnia 2015
Kanapki z grillowanym kurczakiem
W ostatnią sobotę wybraliśmy się na wycieczkę do skansenu w Wygiełzowie i na Zamek Lipowiec. Wymyśliłam, żebyśmy po zwiedzaniu zrobili sobie piknik zamiast iść gdzieś na obiad. Pół nocy spędziłam w kuchni piekąc bułki, grillując mięso, robiąc sałatkę i muffinki. Ale warto było, bo w upalny dzień przyjemnie było rozłożyć się w cieniu z kocem i zjadać różne smakołyki wyciągane z kosza piknikowego. Cały sekret piknikowych kanapek tkwi w domowych bułkach i dobrze zamarynowanym mięsie - potem wystarczy tylko dorzucić ulubione dodatki, całość zapakować w papier, przewiązać sznurkiem i można ruszać na wycieczkę :)
niedziela, 16 sierpnia 2015
Bułki pszenne z orzechami
Nad Krakowem przeszła dzisiaj ogromna burza i w końcu trochę się ochłodziło.
To idealna okazja żeby coś upiec, np. bułki pszenne z orzechami włoskimi. Będą
w sam raz na śniadanie. Świetnie sprawdzą się też jako baza do kanapek na piknik.
czwartek, 13 sierpnia 2015
Sałatka z kolorowych pomidorów
Obecnie targowe stargany uginają się od różnorodnych pomidorów. To idealna okazja by przygotować pyszną sałatkę z kolorowych pomidorów. Niby prosta i banalna, ale jednak ma coś w sobie. Pierwszy raz zrobiłam ją na moje urodzinowe przyjęcie w ogrodzie i powiem Wam, że mimo iż były też inne sałatki, to ta zniknęła jako pierwsza! Sałatka jest lekka, a jednocześnie sycąca dzięki mozzarelli. Świetnie nadaje się jako dodatek do grillowanych mięs i ryb, ale równie dobrze może być zjedzona na obiad z kromką chleba.
wtorek, 11 sierpnia 2015
Letni numer Małopolskiego Apetytu
W środku upalnego lata pojawił się letni numer Małopolskiego Apetytu, pełen pomysłów na orzeźwiające lemoniady i dające ochłodę pyszne lody. Ale to oczywiście nie wszystko! W aktualnym numerze znajdziecie również wiele innym smakowitych propozycji z wykorzystaniem sezonowych produktów oraz dwa moje artykuły. W pierwszym artykule "Amore pomidore" opowiadam Wam skąd w ogóle wzięły się u nas pomidory, zapoznaję Was z ich najpopularniejszymi gatunkami, a na koniec proponuję kilka sprawdzonych przepisów z użyciem tych głównych bohaterów artykułu. Natomiast drugi artykuł to propozycja wycieczki "za miasto", ale jednak dalej w obrębie administracyjnym miasta Krakowa - mowa tu oczywiście Tyńcu, który jest oazą zieleni i spokoju oddaloną o przysłowiowy rzut beretem od Rynku. Zapraszam do lektury!
Aby przejść do aktualnego numeru wystarczy kliknąć TUTAJ.
niedziela, 9 sierpnia 2015
Crumble z jagodami
Macie ochotę na jagodzianki, ale przy takim upale nie chcę Wam się wyrabiać ciasta, a na myśl o włączeniu piekarnika na tak długo aby upiec jagodzianki, robi się Wam słabo? Jest na to rada! Można iść do cukierni i kupić jagodzianki albo zrobić pyszne crumble z jagodami, które smakuje praktycznie tak samo jak uwielbiane przez wszystkich drożdżówki. Wprawdzie do przygotowania crumble też trzeba użyć piekarnika, ale tylko na kilkanaście minut. A zapewniam Was, że dla tego smaku warto się poświęcić nawet w największe upały.
wtorek, 4 sierpnia 2015
Nalewka z czerwonych porzeczek
Porzeczki mają swoich zagorzałych wielbicieli, jak i przeciwników. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy! Czarne, czerwone czy też białe - uwielbiam je wszystkie! Świetnie smakują na surowo, jako konfitura czy też w ciastach i deserach. Tort z mascarpone i konfiturą z czarnej porzeczki to u nas już klasyka... Tak samo jak mój numer jeden wśród domowych alkoholi, czyli likier z czarnych porzeczek - jest naprawdę rewelacyjny! A skoro z czarnych z czarnych porzeczek wyszedł tak świetny trunek, to dlaczego by nie spróbować zrobić czegoś podobnego z czerwonych? Więc o to jest - nalewka z czerwonych porzeczek. Przygotowana trochę inaczej niż wspomniany wcześniej likier z czarnych porzeczek, ale równie smaczna. Porzeczki to są jednak cudowne owoce!
poniedziałek, 3 sierpnia 2015
Kwiaty cukinii smażone w cieście
Kwiaty cukinii to nieodłączny element lata. Można z nich w kilka chwil wyczarować smaczne posiłki. A gdy jeszcze ma się tak kochaną Babcię i Ciocię, że pozwalają ogołocić swoje cukiniowe krzaczki ze wszystkich kwiatów - bo przecież i tak niedługo będą kolejne - to już w ogóle jest idealnie! W weekend zajadaliśmy się kwiatami cukinii smażonymi w cieście. Ta szybka w przygotowaniu przekąska jest nie tylko pyszna, ale jeszcze przyjemnie chrupie podczas jedzenia.
czwartek, 30 lipca 2015
Nalewka z moreli
Koniec lipca to idealny moment na przygotowanie nalewki morelowej. Targowe stragany wprost uginają się od tych słodkich owoców, więc nic tylko kupować i nastawiać nalewkę. Ma piękny bursztynowy kolor i cudownie pachnie morelami. To takie promienie letniego słońca zamknięte w butelce na zimę...
poniedziałek, 27 lipca 2015
Tort śmietanowy z borówkami
Dwa tygodnie urlopu szybko minęły... Estonia jest piękna i naprawdę warto tam pojechać. Szykuję dla Was kilka wpisów o tym nadbałtyckim kraju. Ale zanim o Estonii, to mam dla Was przepis na pyszny i lekki tort z borówkami, który upiekłam niemalże po powrocie z lotniska. Tort był na urodziny Teścia. Jest naprawdę dobry i bardzo prosty w wykonaniu. Borówki można zastąpić dowolnymi innymi owocami, np. malinami, porzeczkami czy jeżynami.
niedziela, 12 lipca 2015
Strusie jajo
Ci z Was, którzy zaglądają na fanpage Krainy rozkoszy podniebienia na Facebooku, wiedzą że na urodziny od rodziców Krzyśka dostałam między innymi strusie jajo. Chciałam je kupić już od jakiegoś czasu, a tu Teściowa jak dobra wróżka, spełniła moje pragnienie :)
piątek, 10 lipca 2015
Ciasteczka ze ślubnymi życzeniami
W jaki sposób złożyć życzenia, żeby osoba której je składamy, zapamiętała je na długo? Odpowiedź jest prosta! Wystarczy upiec pyszne ciasteczka, ozdobić je w dowolny sposób i na każdym ciasteczku napisać życzenia. Gotowe ciasteczka ładnie pakujemy i oryginalne życzenia - a jednocześnie słodki prezent - mamy gotowy! Ciasteczka z życzeniami zrobiłam na ślub Madzi i Pawła :)
czwartek, 9 lipca 2015
Lemoniada różana
Aromatyczna i mocno schłodzona lemoniada różana
jest idealna na gorące letnie dni. Jest ciekawą odmianą od
klasycznej cytrynowej lemoniady. Była punktem obowiązkowym
na moim urodzinowym garden party :)
klasycznej cytrynowej lemoniady. Była punktem obowiązkowym
na moim urodzinowym garden party :)